Informatii Utile

deadmin

Utilizarea gritului la porumbei

Importanta gritului pentru porumbei este vitala. De multe ori aici se face diferenta. Unii se mira de ce porumbeii lor nu au anduranta, de ce nu castiga concursuri, de ce se imbolnavesc mai des si mai repede fata de altii (desi aici intervin mult mai multi factori, dar azi voi face referire doar la grit).

Regula de aur cand vine voba de administrarea gritului: administreaza in fiecare zi grit proaspat.

Gritul pe care porumbeii nu-l mai vor fie il lasi undeva afara sa-l mai spele ploaia, fie il depozitezi intr-un recipient uscat si il administrezi porumbeilor (in special la lotul de reproductie cand au pui, atuncia cestia nu vor baga de vina) Cand au pui porumbeii consuma grit si minerale intr-o cantitate mult mai mare.

Cand efectuam tratamente cu antibiotice (in special cu tetracicline: doxiciclina, enrofloxacina, etc). scoatem gritul afara pentru a nu afecta eficienta tratamentului. Se pare ca moleculele de antibiotic se prind de moleculele de calciu, si scade efectul antibioticului.

Ce contine gritul?

Calciu

Fosfor,

Minerale

Oligo-elemente

deadmin

Lotul de Reproductie

Am citit de multe ori in articolele lui Ad Schaerlaeckens ca lotul de reproductie este aurul, iar lotul de zbor este argintul.

Intr-o crescatorie normala, adica in care ai lotul de reproductie, lotul de zbor si lotul de pui, aceste cuvinte sunt foarte adevarate.

Calitatea porumbeilor nu tine doar de bagajul genetic al porumbeilor tai, tine si de sanatatea porumbeilor de la matca, tine si de crescatoria in sine, de crescator, de rabdarea pe care o are si de cunostiintele sale, si mai tine si de o doza mai mica sau mai mare de sansa (noroc, desi se mai spune ca noricul si-l face fiecare).

Totul incepe cu lotul de matca, de aici vei scoate viitorii campioni (intr-o crescatorie normala, asa cum am scris mai sus).

pictures-014

Procesul de formarea a lotului de matca poate dura ani de zile.

Modul in care ajungi acolo poate fi:

achizitii de pui din porumbei campioni, sau din porumbei cu rezultate, sau din parintii porumbeilor campioni
prin consangvinizare: pui din porumbeii tai cu rezultate;
prin introducerea la matca a porumbeilor cu rezultate: fie dupa primul an de zbor sau dupa mai multi ani de participari la concursuri inc are porumbeii respectivi au reusit sa realizeze norme sau palmaresuri cu punctaje fruntase;
In cel de-al treilea caz, prin introducerea propriilor tai porumbei la matca, este cel mai sanatos pe termen mediu si lung deoarece porumebii respectivi sunt 100% aclimatizati, fie au dovedit ca sunt si buni reproducatori in decursul anilor prin puii lasati din ei cand erau la lotul de zbor.

Acum ca am vazut modul in care formam un lot de reproductie, haidem sa vedem cum il tinem sanatos fara prea multe medicamente.

In primul rand, nu introdu porumbei din multe crescatorii in matca; daca esti nevoit sa o faci fa-o intr-un numar cat mai mic (1-2 porumbei pe an), si incearca sa aduci dintr-o singura crescatorie. Daca vei aduce multi porumbei din multe locuri vei aduce si multe probleme ( se stie ca fiecare crescatirie are bolile ei).

Al doilea rand, daca ai adus porumbei incerca sa ii tii in carantina 2-3 saptamani, timp in care fa-le un tratament cu antibiotic cu spectru larg (7 zile), dar inainte fa o deparazitare. Si in final fa si un tratament de tricomonoza pe baza de pastile (ideal e 6 zile, dar daca folosesti spartrix de exemplu cred ca merge si 3-4 zile).

Al treilea rand: nu ezita sa folosesti otetul de mere combinat cu usturoi in apa de baut, cel putin 4-5 zile pe saptamana; Schaerlaeckens spunea ca da porumbeilor de la matca zilnic otet de mere in apa.

garlic

Al patrulea rand: ofera grit proaspat in fiecare zi porumbeilor.

Al cincilea rand: ofera vitamine porumbeilor de la matca, de doua ori pe saptamana, mai ales ca acestia nu prea ies afara in cele mai multe cazui sunt inchisi in voliere (cazul cel mai fericit).

Al saselea rand: ofera porumbeilor de la matca cat mai mult soare, lumina din belsug.

Al saptelea rand: ofera-le o baie saptamanala porumbeilor de la matca; da-le sansa sa se revigoreze.

deadmin

Imperecherea porumbeilor

Imperecherea porumbeilor este un proces care necesita destul de multa munca, e nevoie de timp pentru planificare (in cazul in care schimbi perechile) si pentru a sta intre ei sa ii observi sa fii atent la perechile inchise in boxe sa nu fie cumva masculul mai bataus, sau femela prea timida si sa incaseze o bataie sora cu moartea. Una peste alta e un proces mai dificil, un proces care iti poate da multe batai de cap.

Anul acesta este pentru prima data cand am si lotul de reproductie la mine la Oradea, inainte mergeam in week-end si imperecheam, mai faceam de cateva ori inainte pre-imperecheri pentru ca sa se cunoasca mai bine intre ei in special pentru ca nu eram prea des intre ei. De cateva ori am fost nevoit sa ii las sa se imperecheze la liber pentru ca oricum se imperecheau cu vroiau ei, ce sa mai zic de prechile vechi care nu puteam sa le despart. Acum lucrurile stau mult mai bine pentru mine si am decis sa va las un material video cu porumbeii imperecheati.

Ce am facut anul acesta inainte de imperechere:

am pus in fiecare boxa hranitori individuale pentru ca sa pot tine mai mult pe boxa porumbeii sa se imperecheze mai bine, sa nu se intoarca la vechile perechi.
ii voi lasa doar cate-o pereche pe podea ca sa se invete si sa intre inapoi femela; (de mentioant ca la mine este prima data cand stau femele in compartiment la masculi, i-am mutat in luna decembrie in noua crescatorie).
in apa porumbeii au primit vitamina E (Rohnfried).
avidress-ul a fost nelipsit de la ei si il voi da in continuare aproape in fiecare zi, mai putin in acele zile daca voi fi nevoit sa tratez – 5 ml la litru
mancarea a fost mancare la sac, formata din multe feluri de seminte, la care am suplimentat cu canepa si seminte mici.
minerale proaspete in fiecare zi.

deadmin

Importanta ventilatiei

In fiecare zi mediul din adaposturile de porumbei este influentat de urmatorii factori:

Temperatura aerului
Diferitele componente gazoase ale aerului
Procentajul umiditatii
Luminozitata din adapost

Scopul ventilatiei este sa:

Sa ofere sistemului respirator oxigen proaspat.
Sa indeparteze gazele rezulatate din respiratie si gazele produse de excrementele porumbeilor.
Sa elimine din adapost a umezelii in exces in asa fel ca umiditatea relativa sa se mentina la niste nivele permisive.
Sa ajute la mentinerea temperaturii la un nivel normal.
Va trebuie sa ventilezi tot timpul anului daca vrei sa oxigenezi si sa indepartezi gazele daunatoare acumulate. In special pe timpul verii, cand temperaturile de afara sunt ridicate, ventilatia este esentiala in indepartarea caldurii produse de porumbei. Cu cat temperatura din interior creste cu atat nivelul oxigenului scade. Pentru acest motiv ar trebui sa ventilam si mai mult. In timpul iernii, ventilam cat mai putin posibil cu scopul de a reduce pierderea de caldura prin ventilatie. Acest nivel minim de ventilatie depinde de numarul de porumbei din adapost si de mirosul pe care il produc.

Vintul nu are nicio influenta asupra ventilatorului.