Lotul de Reproductie

deadmin

Lotul de Reproductie

Am citit de multe ori in articolele lui Ad Schaerlaeckens ca lotul de reproductie este aurul, iar lotul de zbor este argintul.

Intr-o crescatorie normala, adica in care ai lotul de reproductie, lotul de zbor si lotul de pui, aceste cuvinte sunt foarte adevarate.

Calitatea porumbeilor nu tine doar de bagajul genetic al porumbeilor tai, tine si de sanatatea porumbeilor de la matca, tine si de crescatoria in sine, de crescator, de rabdarea pe care o are si de cunostiintele sale, si mai tine si de o doza mai mica sau mai mare de sansa (noroc, desi se mai spune ca noricul si-l face fiecare).

Totul incepe cu lotul de matca, de aici vei scoate viitorii campioni (intr-o crescatorie normala, asa cum am scris mai sus).

pictures-014

Procesul de formarea a lotului de matca poate dura ani de zile.

Modul in care ajungi acolo poate fi:

achizitii de pui din porumbei campioni, sau din porumbei cu rezultate, sau din parintii porumbeilor campioni
prin consangvinizare: pui din porumbeii tai cu rezultate;
prin introducerea la matca a porumbeilor cu rezultate: fie dupa primul an de zbor sau dupa mai multi ani de participari la concursuri inc are porumbeii respectivi au reusit sa realizeze norme sau palmaresuri cu punctaje fruntase;
In cel de-al treilea caz, prin introducerea propriilor tai porumbei la matca, este cel mai sanatos pe termen mediu si lung deoarece porumebii respectivi sunt 100% aclimatizati, fie au dovedit ca sunt si buni reproducatori in decursul anilor prin puii lasati din ei cand erau la lotul de zbor.

Acum ca am vazut modul in care formam un lot de reproductie, haidem sa vedem cum il tinem sanatos fara prea multe medicamente.

In primul rand, nu introdu porumbei din multe crescatorii in matca; daca esti nevoit sa o faci fa-o intr-un numar cat mai mic (1-2 porumbei pe an), si incearca sa aduci dintr-o singura crescatorie. Daca vei aduce multi porumbei din multe locuri vei aduce si multe probleme ( se stie ca fiecare crescatirie are bolile ei).

Al doilea rand, daca ai adus porumbei incerca sa ii tii in carantina 2-3 saptamani, timp in care fa-le un tratament cu antibiotic cu spectru larg (7 zile), dar inainte fa o deparazitare. Si in final fa si un tratament de tricomonoza pe baza de pastile (ideal e 6 zile, dar daca folosesti spartrix de exemplu cred ca merge si 3-4 zile).

Al treilea rand: nu ezita sa folosesti otetul de mere combinat cu usturoi in apa de baut, cel putin 4-5 zile pe saptamana; Schaerlaeckens spunea ca da porumbeilor de la matca zilnic otet de mere in apa.

garlic

Al patrulea rand: ofera grit proaspat in fiecare zi porumbeilor.

Al cincilea rand: ofera vitamine porumbeilor de la matca, de doua ori pe saptamana, mai ales ca acestia nu prea ies afara in cele mai multe cazui sunt inchisi in voliere (cazul cel mai fericit).

Al saselea rand: ofera porumbeilor de la matca cat mai mult soare, lumina din belsug.

Al saptelea rand: ofera-le o baie saptamanala porumbeilor de la matca; da-le sansa sa se revigoreze.

Despre autor

admin administrator

Lasă un răspuns